Vastuulliset tuotteet

Vastuullisuus ja terveet elämäntavat ovat kuluttajille yhä tärkeämpiä asioita. Ruokavalintoihin vaikuttavat saatavuuden ja hinnan lisäksi myös terveysnäkökohdat sekä tuotannon vastuullisuus.

HKScanin tavoitteena on vastata kuluttajien tarpeisiin tarjoamalla terveellisiä, turvallisia ja vastuullisesti valmistettuja tuotteita monipuoliseen ruokavalioon (Lue: Kotitilalta, s. 20). HKScan huolehtii myös tuotetiedon luotettavuudesta ja tuotteen jäljitettävyydestä arvoketjun jokaisessa vaiheessa.

Tuotteiden turvallisuus on HKScanin toiminnan perusta. Tuotteiden valmistuksessa noudatetaan tiukkoja elintarviketurvallisuuteen liittyviä vaatimuksia, ja kaikki tuotantolaitoksemme on sertifioitu kansainvälisten standardien mukaisesti (ks. taulukko). Tuoteturvallisuusstandardit perustuvat tuotteiden ja niiden valmistusprosessien riskiarviointeihin ja niiden perusteella tehtyihin hallintaohjelmiin. Henkilöstön koulutukseen kuuluu hygienian ja tuotantoprosessien hallinta sekä mahdollisten tuotannossa syntyvien poikkeamien hoitaminen tuoteturvallisuuden varmistamiseksi.

Esimerkkejä

HKScan on mukana myös tuoteturvallisuuteen liittyvässä akateemisessa tutkimuksessa. Vuoden 2016 aikana HKScan osallistui muun muassa Helsingin yliopiston tutkimushankkeisiin.

Lisäksi yhtiö on mukana Euroopan komission rahoittamassa Marie Skłodowska-Curie Actions -ohjelmassa, johon osallistuu kahdeksan yliopisto- tai yrityslaboratoriota Euroopassa. Ohjelmassa koulutetaan 15 lupaavaa nuorta tutkijaa, joiden mikrobiologian tohtoriopintoja rahoitetaan kolmen vuoden ajan.

HKScanin tuoteturvallisuusstandardit tuotantomaittain:
Sertifioitua toimintaa 2016
Tuotanto-
laitokset
 ISO
9001
ISO
14001
OHSAS
18001
ISO
50001
ISO
22000
FSSC
22000
IFS  BRC Huom.
Suomi Vantaa X X X    
Forssa X X X    
Mellilä X X X    
Eura X X X    
Outokumpu X X X
Mikkeli X X X     1)
Baltia Tabasalu, Viro X X X
Rakvere, Viro   X X X    
Viiratsi, Viro X X    
Jelgava, Latvia   X X    
Ruotsi Kristianstad X X X   2)
Linköping X X X     2)
Skara X X X   2)
Halmstad X X X   2)
Tanska Vinderup       X X
Skovsgaard       X X
Puola Świnoujście X X X
1) Suomen luomusertifiointi
2) Krav – Ruotsin luomusertifiointi

Laaja tUOTEVALIKOIMA entistä tiedostavammille kuluttajille

Kuluttajien terveystietoisuuden kasvu ja ravitsemusnäkökohdat ovat tärkeitä lähtökohtia HKScanin tuotekehitykselle, jonka taustalla on kuluttajien tarpeiden syvällinen ymmärtäminen. Tätä työtä tehdään seuraamalla trendejä sekä kansallisia ravitsemussuosituksia, joiden mukaan liha on osa ravitsemussuositusten mukaista ruokavaliota yhdessä kasvisten, täysjyväviljan ja kasvirasvojen kanssa.

Esimerkkejä

1. HKScan julkaisi tiedon Helsingin yliopiston kliinisen tutkimuksen tuloksesta. Sen mukaan henkilöt, jotka söivät Rypsiporsas®-lihaa, saivat tutkimuksen aikana ruokavaliosta enemmän omega 3-rasvoja kuin saman verran viljaporsaan lihaa syöneet henkilöt (Lue: Kotitilalta, s. 16). Lisäksi Kotipizza valitsi vuonna 2016 Rypsiporsas®-lihan käytettäväksi kinkkupizzoissaan mainiten kriteereinään kotimaisuuden, jäljitettävyyden ja vastuullisuuden. Suomalaisen Rypsiporsas®-konseptin vastine on Ruotsissa nimeltään Rapsgris®.

2. Vuoden aikana HKScan lähti Suomessa myös mukaan Tekesin rahoittamaan tutkimushankkeeseen, jossa kehitetään uudenlaisia elintarvikeratkaisuja varusmiehille ja maasto-oloihin sekä edistetään terveellisiä valintoja joukkoruokailussa. ”Minä valitsen ja ympäristö tukee” -hanke pyrkii optimoimaan tuotteiden käytettävyyttä ja vaikutusta suorituskykyyn sekä motivoimaan varusmiehiä terveellisiin ruokavalintoihin.

3. Ruotsissa HKScan kehitti edelleen konseptia, jonka tuotteet sisältävät puolet lihaa ja puolet kasviksia (Järpish, Korvish ja Burgish). Tuotteiden avulla kuluttajien on helppo lisätä kasvisten määrää ruokavaliossaan ja vähentää suolaa – makua unohtamatta. Lisäksi markkinoille tuotiin kasvisleikkeet, jotka soveltuvat kasvisruokavaliota noudattaville.